fbpx

Felvételi – Mit és Hogyan?

Felvételi - Mit és Hogyan?

Nyugi! Bár bonyolultnak tűnik, valójában mégsem olyan komplikált folyamat ez a felvételi!

Ha a pályaválasztás kapcsán már megfogalmazódott benned, hogy a felsőoktatás a Te irányod, akkor a továbbtanulás első lépése a felvételi. Ehhez gyűjtöttük ki Neked a legfontosabb határidőket és azt hogyan is tudjátok könnyen teljesíteni ezt a bonyolultnak tűnő folyamatot!

Jelentkezés

1.: Regisztrálj a www.felvi.hu-n.

2.: Jelentkezz be és regisztrálj az E-felvételire (https://www.felvi.hu/felveteli/efelveteli). Emailben kapni fogsz egy bizonsági kódot, ezek után ezzel fogsz tudni mindig bejelentkezni.

3.: Töltsd ki a fiókod:

  • Add meg a személyes adataid – figyelj, hogy minden adatot pontosan tölts ki, mert bizonyos dokumentumokat automatikusan töltenek le a Hivatali rendszerekből, így fontos, hogy valóban a Tte adataid szerepeljenek itt!
  • Ezután rögzítsd a már meglévő eredményeidet (tanulmányi eredmények, egyéb különndíjak, sportesemények, bármi)
  • Jelöld meg hova szeretnél jelentkezni – itt tudod a legördülő listából kiválasztani, hogy pontosan  melyik képzésre, képzésekre szeretnél jelentkezni! Itt 3 szakot választhatsz ingyenesen, utána darabjának 2000 Ft az ára. Figyelj viszont, hogy összesen csak 6 helyet jelölhetsz meg! Első legyen az általad leginkább vágyott, utolsó pedig a legkevésbé szimpatikus képzés! Ha ugyanazt a képzést megjelölöd önköltségesen és államin is, akkor az csak 1 helynek számít!
  • Véglegesítsd a sorrendet! A nyilakkal tudod változtatni, hogy mi legyen a végső rangsor a helyek között. Ezt a jelentkezési határidőig bármennyiszer módosíthatod, február 15. után viszont már csak egyetlen egyszer!
  • Utolsó és legfontosabb lépésként hitelesítsd a jelentkezésed! Mivel enélkül érvénytelen az egész jelentkezés, így erre nagyon figyelj oda! Ezt meg tudod tenni ügyfélkapun keresztül, de akár postai úton is (előbbit javasoljuk a 21. században).

Ha ez így soknak tűnik egyszerre, ne aggódj, szerencsére bármikor el tudod menteni a módosításaidat és ugyanonnan tudod folytatni a jelentkezést!

Egy dolog fontos, hogy a döntéseidet alaposan gondold át, mielőtt véglegesítenéd!

Határidők:

Jelentkezési időszak: 2021.12.23-2022.02.15.

 

Jelentkezési határidő: 2022.02.15.: Eddig az időpontig kell leadnod a felvi.hu felületén a jelentkezésedet. Figyelj, mert ez jogvesztő határidő, tehát, ha eddig nem adod le a jelentkezésed, akkor később erre a félévre már nem fogod tudni!

 

Hitelesítési határidő: 2022.02.20.: A leadott jelentkezésedet hitelesíteni is kell, csak így válik érvényes jelentkezéssé! Javasoljuk, hogy ügyfélkapun [ZG1] csináld meg, ha nincs, vagy nem működik, akkor postán (nyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapon) is elküldheted.

 

 

Ügyintézési időszak: 2022.04.20-2022.07.07.

 

Ügyintézési időszak kezdete: 2022.04.20-tól: újra megnyílik az E-felvételi rendszere, adatokat lehet ellenőrizni, feltöltött dokumentumok státuszát, illetve a számított és részletes pontszámokat nézheted meg.

 

Ügyintézési időszak vége: 2022.07.07.: eddig tudsz egyszer sorrendet módosítani (akár helyeket visszavonni), illetve további (hiányzó) dokumentumokat feltölteni (érettségi, stb.) és az adatokat módosítani.

 

Általános felvételi ponthatárok kihirdetése: 2022.07.21.: ekkor derül ki, hogy hova vettek fel!

 

Besorolási határozat kézbesítése 2022.08.05.: legkésőbb eddig kapjátok meg a besorolási határozatot (a hivatalos döntést arról, hogy felvettek és hova) – ezt a E-felvételin keresztül! Ezen kívül az adott intézménytől is megkapjátok a felvételi határozatot!

 

Jelölések

Képzések

Alapképzés (A) = BA/BSc , általában 3 de van, ahol 3,5 vagy 4 éves,

Osztatlan (O) = Egyben adod le a jelentkezésedet az alap, illetve a mesterképzésre, így 10-12 féléves képzést jelent,

Mesterképzés (M) = MA/MSc, 1 vagy 2 éves képzések,

FOSZK (F) = Felsőoktatási szakképzés, amely szintén 2 éves képzésnek felel meg,

PhD/DLA = Doktori  képzés 2 éves képzési forma.

Be kell menni vagy nem?

N = Nappali (be kell menni…folyamatosan…)

L = Levelező (be kell menni hétvégén :’( )

É = Éjjeli (be kell menni este)

T = Távoktatás (csak a GoogleMaps-en kell megkeresned az iskolát)

Kell fizetni?

K = Önköltséges – itt bizony kell.

A = Állami ösztöndíjas – itt viszont az állam fizeti a képzésedet, tehát neked nem kell!

 

A Kisokost az alábbi linken éred el: https://goingtobe.hu/felveteli-kisokos/

Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan keress minket instagramon vagy facebookon!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük