fbpx

Interjú Dr. Krizsán Zoltán jogásszal

Zoli a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte el a jogot, azonban nem ez a szak állt számára az első helyen felvételikor. Hogy hogyan gondolkodott a helyek megjelöléséről eredetileg, milyen érzései vannak ma azzal kapcsolatban, hogy máshova sodorta az élet, és hogyan teltek az egyetemi évei, interjúnkból kiderül!

Zoli a középsulis évei alatt nyelvi előkészítős osztályba járt, ami megerősítette benne: hozzá a humán tárgyak állnak közelebb. Minden lehetőséget megragadott, hogy nyíltnapokon informálódhasson a különböző egyetemek által kínált szakokról, végül pedig a Nemzetközi tanulmányok szak végezte nála első helyen a felvételikor.

Hogy miért?
– nemzetközi kitekintés
– jól megalapozott nyelvi előtanulmányok
erőssége a történelem

A felvételi értesítőjében pedig jóllehet nem az állt, mint amire számított, és a második megjelölt helyre, jogra vették fel végül, ő máig úgy gondolja, hogy ennek így kellett történnie. Az egyetemi környezetet, a számonkéréseket és a jog tanulását éles váltásnak élte meg a középiskolás éveihez képest eleinte, azonban hangsúlyozta: tapasztalatai szerint a szorgalmi időszak egészen jól beosztható, és kellő elköteleződéssel a képzés akár munka vállalása mellett is teljesíthető.

Zolinak az egyetem utáni elhelyezkedésében fontos szempont volt egy egészséges munka-magánélet egyensúly kialakítása, amit úgy érez elért jelenlegi munkahelyén: ma a D.A.S. jogszerviz elégedett munkatársa, jogi előadója.

Ha visszamehetne az időben, türelemre biztatná egyetemista önmagát; szerinte eredményeinket a saját útunkkal kéne összevetni, nem másokéval. Kitért arra is, hogy miután a pályaválasztás egy fontos esemény az életünkben és különösen sok önreflexiót igényel, figyelmünk központjában saját képességeinknek és ambícióinknak kellene szerepelniük, hogy a számunkra legideálisabb döntést hozhassuk meg.

Hogy mit is gondol a jogról, és kiknek ajánlaná ezt a pályát? Zoli szerint ez a terület és az egyetemi tanulmányok egy szemléletmódot adnak, melyekkel újfajta szemüvegen át vizsgálhatjuk környezetünket. A jog egy élethosszig tartó tanulási folyamat, így kíváncsi és a világ felé aktívan érdeklődő emberek találhatják meg benne a helyüket a legjobban. És persze akiket nem riaszt vissza, ha sokat kell olvasniuk.

Szerinte egy esetleges rossz döntésből is kinyerhető tanulság, és nem a kudarc az, aminek először eszünkbe kell jutnia. Fontos, hogy tanuljunk korábbi döntéseinkből!

Zárásként pedig Zoli egy mondatát idéznénk, ami úgy gondoltuk remekül összefoglalja meglátásait:

Nyitottság, lelkesedés, kitartás – és nem lesz gond a pályaválasztással sem!”

Ha téged is érdekel az adás, akkor a linkeken meghallgathatod:
Youtube       Spotify

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük