fbpx

Mi az a Going To Be?

Going To Be Brief lap

Mi az a Going To Be?

A Going To Be azért jött létre, hogy a továbbtanulási és pályaválasztási időszakot élményekkel töltse meg és terhet vegyen le a fiatalok válláról. 

Egyetemista éveink alatt és után szeretnénk segíteni azokat a diákokat, akik most fakultáció választás, érettségi, felvételi előtt állnak, vagy éppen már leérettségiztek, csak nem tudják merre szeretnének tovább menni.

Hogyan indult?

Gyakorta hallottuk a kérdést, hogy mivel is fogunk foglalkozni, mik szeretnénk lenni? Egyik alapítónk Zsombor, élsportolóként még gyakrabban szembesült azzal, hogy valójában nem igazán tudjuk a választ, vagy sokszor, ha van is sejtésünk, akkor is bizonytalanok vagyunk. Sok embert megkérdeztünk és próbáltuk kideríteni, hogy mi lehet ennek az oka. Kiderült, hogy három fő hiányra vezethető vissza ez az érzés. 

  • Az első, hogy valójában nem is ismerjük azt, hogy milyen lehetőségeink vannak. Tudjuk, hogy érettségi után lehet egyetemre menni, vagy dolgozni. Néha még az OKJ is felmerül, mint alternatíva, de hogy mit is takarnak ezek pontosan, mennyire lenne nekünk való azt igazán sosem tudjuk megmondani, legalábbis addig nem, míg ki nem próbáltuk. 
  • Az információ- és ismerethiány mellett a második az önismeret. Bár nagyon kevesen fogalmazzuk ezt így meg, hogy még lenne hova fejlődnöm az önismeretem tekintetében, de azt gyakran kaptuk válaszként kérdéseinkre, hogy “valójában nem is tudom miben vagyok jó”, “nem tudom pontosan mit szeretek csinálni, azt hiszem ezt…” vagy “azt hiszem ez az erősségem. Vagy mégsem?!”. Amikor azon gondolkozunk a középiskolás éveink végén, hogy hol szeretnénk a következő 3-4 évünket, vagy munka tekintetében a következő pár évtizedünket eltölteni, akkor lehet, hogy érdemes lenne tudni ezekre a határozott választ, hogy miben vagyunk jók és mit szeretünk csinálni.
  • A harmadik pedig a személyes tapasztalat. Jó volt hallani, hogy jó pár diák szokott nyári munkát végezni, így már van egy képe arról, hogy milyen érzés “dolgozni”. Amikor viszont arról kérdeztük a fiatalokat, hogy mennyire segít ez a munka a pályaválasztásban, akkor azt mondták, hogy semennyire, mert többnyire étteremben felszolgálók úgy, hogy mérnökök szeretnének lenni, vagy hajókat takarítanak úgy, hogy a pszichológia iránt érdeklődnek. Amikor felmerült, hogy miért nem vállalnak gyakornoki munkát olyan irányban, ami valóban őket érdekli, akkor kiderült, hogy az legtöbbször hosszabb távra szól (3-6 hónap), illetve 18 alatt nem igazán várják őket, ami igencsak megnehezíti a középiskolások dolgát.
  •  

Mindezek felismerése után jött a kérdés, hogyan is tudnánk erre megoldást nyújtani, vagy legalább segíteni a fiatalokat?

Going To Be Dani

Kovács Miklós Dániel

Going To Be Zsombor

Garát Zsombor

Két alapítónk ekkor összeült és próbált egy olyan ötlettel előállni, mely mindhárom fronton tudja segíteni a diákokat. Az információkat el tudja juttatni hozzájuk, segíteni tud az önismeretben és személyes tapasztalatot tud biztosítani. Így alakult meg a Going To Be

  • Célunk, hogy teljeskörűen tudjunk a fiatalok rendelkezésére állni bármilyen kérdésük vagy dilemmájuk is legyen a pályaválasztással kapcsolatban. 
  • A szükséges információkat összegyűjtjük, érthetően elérhetővé tesszük nekik. 
  • Az önismeret tekintetében rövid események keretében ismerkedhetnek meg azzal, hogy a továbbtanulás kapcsán hogyan segíthet az, ha ismerjük erősségeinket és hogy mit szeretnénk csinálni. 
  • A személyes tapasztalatot pedig Hivatásnapjainkon keresztül tesszük elérhetővé a diákoknak.

A Hivatásnapok olyan egész napos programok, ahol már diákként is kipróbálhatod magad egy szakember munkájában.

Az oktatás érzetétől minden téren távol maradva játékos feladatokkal és konkrét szituációs játékokkal tesszük valósághűvé a napjainkat, hogy minél inkább a munka világának légkörét tükrözzék. A helyszín tekintetében is mindig autentikusak vagyunk, pszichológiai Hivatásnapunkat egy rendelőben, míg a marketingest egy ügynökségi irodában tartjuk meg. A nap levezénylését pedig mindig egy hivatásos szakmabeli végzi, így közvetlenül tehettek fel bármilyen kérdést az adott munkával kapcsolatban.

Ezen felül további programokat szervezünk, melyek keretében szélesebb körben tudjuk elérni és így segíteni a diákokat (iskolai Pályaválasztási Napok), illetve a két fő érintett csoport számára, akik meghatározó szerepet töltenek be a fiatalok életében, workshopokat tartunk. A szülőknek és tanároknak szánt előadásokat online tartjuk meg jelentkezés alapján, melyek során az általános ismereteken felül bemutatásra kerül, hogy ők milyen szerepet töltenek be a fiatalok életében és hogyan tudnak ők hozzájárulni a sikeres és boldog döntésekhez.

Hosszú távon az oktatás és a munka világa közötti átmenet megteremtése a célunk a fiatalok számára. Hisszük, hogy ezt leginkább a különböző szereplők bevonásával tudjuk megvalósítani, pontosan ezért dolgozunk együtt iskolákkal, szülőkkel, egyéni szakemberekkel és cégekkel. Az eredeti irányelveinket, azonban mindig szem előtt tartjuk, miszerint a diákokért jöttünk létre és értük teszünk!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük